Hozzávalók: |
Elkészítés: |
A tésztához: 35 dkg finomliszt, 3 tojás, 3 csipet só A mártáshoz: 10 dkg szeletelt füstölt comb, 1 kis konzerv spárga (20 dkg-os, pl. Garten Krone), 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg sajt, 3 dkg vaj, 1 dl tej, 1 ek. aprított petrezselyem, biovegeta, fehérbors, só |
Összekeverem a tésztát; 30 dkg liszt, három tojás, három csipet só, három a magyar igazság. Kicsit gyömöszölöm, gyúrogatom, meglisztezem, ha nagyok a tojások, addig küzdök vele, míg összeáll, és a ragacs lejön a kezemről. Nagyjából. Ez nálam akár 5 perc is lehet. Ekkor lapos gömböckévé pofozgatom, fóliába tekerem és beteszem a hűtőbe 20 percre pihenni. Ezalatt megcsinálom a mártást: A hagymát megpucolom, és életem legfinomabb, legapróbb kockáira vágom. A sonkát gyufányi kis csíkokra kaszabolom, a spárgát 1,5-2 cm-es darabokra, és megreszelem a sajtot, jelen esetben csodás, félkemény, sárgás színezetű, nem büdös, nem törékeny, nem fehér, nem savanyú, érett trappistát. Ha ilyen nincs, szerezzünk hasonlót edami verzióban, ha az sincs, jöhetnek a flancos külföldi sajtok. Vajat melegítek, megfonnyasztom rajta pici sóval a hagymát, majd kifehéredésig pirítom a sonkát. Ekkor meghintem egy evőkanálnyi liszttel, párszor átkeverem, hogy kicsit megkapja a hő, és felöntöm a tejjel. Kóstolást követően a spárga levét is ráöntöttem, így két deci folyadékot kapott a mártás. Beleteszem a spárgát, ízesítem csipetnyi fehér borssal, egy kiskanál biovegetával és a petrezselyemmel, és folytonosan kevergetve addig főzöm, míg szép sűrű nem lesz. Ekkor megsózom, belekeverem a sajt felét, lefedem és félreteszem. A tésztát kiveszem a hűtőből, elérkezett a lazsálás vége. Kinyújtom kb. két milliméter vékonyra (én tésztagépet használok, ezért kicsit lassabb a művelet, mintha egy gyakorlott háziasszony kézzel csinálná) és felvágom kb. egy csenti széles csíkokra. Ezalatt már fel is forrt a főzővize egy kanál sóval és pici zsiradékkal, beleteszem a tésztát és kemény három perc alatt meg is fő kellőképpen. Egyenesen rászűrom a mártásra és jól összekeverem, hadd szippantson be a tészta a finom levekből minél többet. A maradék reszelt sajttal a tetején tálalom, mindenki nagy örömére. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes. |