recept: Sonkás-spárgás házi tészta, Kifőzde
Sonkás-spárgás házi tészta
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

A tésztához:
35 dkg finomliszt,
3 tojás,
3 csipet só

A mártáshoz:
10 dkg szeletelt füstölt comb,
1 kis konzerv spárga (20 dkg-os, pl. Garten Krone),
1 kis fej vöröshagyma,
10 dkg sajt,
3 dkg vaj,
1 dl tej,
1 ek. aprított petrezselyem,
biovegeta, fehérbors, só




Összekeverem a tésztát; 30 dkg liszt, három tojás, három csipet só, három a magyar igazság. Kicsit gyömöszölöm, gyúrogatom, meglisztezem, ha nagyok a tojások, addig küzdök vele, míg összeáll, és a ragacs lejön a kezemről. Nagyjából. Ez nálam akár 5 perc is lehet. Ekkor lapos gömböckévé pofozgatom, fóliába tekerem és beteszem a hűtőbe 20 percre pihenni.
Ezalatt megcsinálom a mártást:
A hagymát megpucolom, és életem legfinomabb, legapróbb kockáira vágom. A sonkát gyufányi kis csíkokra kaszabolom, a spárgát 1,5-2 cm-es darabokra, és megreszelem a sajtot, jelen esetben csodás, félkemény, sárgás színezetű, nem büdös, nem törékeny, nem fehér, nem savanyú, érett trappistát. Ha ilyen nincs, szerezzünk hasonlót edami verzióban, ha az sincs, jöhetnek a flancos külföldi sajtok.
Vajat melegítek, megfonnyasztom rajta pici sóval a hagymát, majd kifehéredésig pirítom a sonkát. Ekkor meghintem egy evőkanálnyi liszttel, párszor átkeverem, hogy kicsit megkapja a hő, és felöntöm a tejjel. Kóstolást követően a spárga levét is ráöntöttem, így két deci folyadékot kapott a mártás. Beleteszem a spárgát, ízesítem csipetnyi fehér borssal, egy kiskanál biovegetával és a petrezselyemmel, és folytonosan kevergetve addig főzöm, míg szép sűrű nem lesz. Ekkor megsózom, belekeverem a sajt felét, lefedem és félreteszem.
A tésztát kiveszem a hűtőből, elérkezett a lazsálás vége. Kinyújtom kb. két milliméter vékonyra (én tésztagépet használok, ezért kicsit lassabb a művelet, mintha egy gyakorlott háziasszony kézzel csinálná) és felvágom kb. egy csenti széles csíkokra.
Ezalatt már fel is forrt a főzővize egy kanál sóval és pici zsiradékkal, beleteszem a tésztát és kemény három perc alatt meg is fő kellőképpen. Egyenesen rászűrom a mártásra és jól összekeverem, hadd szippantson be a tészta a finom levekből minél többet.
A maradék reszelt sajttal a tetején tálalom, mindenki nagy örömére.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.



Forrás: Abból csináltam, amit otthon találtam, csak úgy gondolomra.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2010.06.25. Utoljára frissítve: 2010.06.25.
Utolsó megtekintés: több, mint 4 napja (2024-04-28 22:50:46 - 1.77)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez